Pre verných zákazníkov - ešte LACNEJŠIE. Viac v sekcii VERNOSTNÉ ZĽAVY.

0Item(s)

V košíku nie sú žiadne položky.

Product was successfully added to your shopping cart.
Swipe to the left

Prečo je výhodnejšie predpestovanie vlastných priesad?

Prečo je výhodnejšie predpestovanie vlastných priesad?
20. januára 2022 1453 Pozretia

7 krokov k úspešnému pestovaniu:

1. Hoci je ponuka semienok široká, nakúpiť ich môžete aj v rôznych supermarketoch. Cena je veľakrát lákavá, ale odporúčame navštíviť radšej kamenný záhradkársky obchod, kde určite kúpite kvalitu. Nestane sa, že vám nič nevyklíči alebo naopak vyklíči aj to, čo ste nenasadili.

2. Dôležité je načasovanie. Rôzne druhy zeleniny vyžadujú rôznu dobu klíčivosti, napr. semená paradajok a papriky môžeme zasadiť skôr, majú dlhšiu klíčivosť. Na obaloch semien sú dôležité informácie k ich výsadbe, pozorne si ich prezrite.

3. Pripravte si nádoby. V ponuke je množstvo vychytávok, ktoré vám uľahčia sadenie. Môžete si vybrať z rašelinových zakoreňovačov, ich použitie je veľmi jednoduché a pohodlné. Priesadu neskôr presadíte rovno do záhrady a rastlina tým neutrpí šok z presádzania.

Náš tip - semienka na noc namočte, vhodný je prírodný prípravok je Lignohumát . Viac informácií si môžete prečítať v predošlom článku tu.

Použiť môžete aj rôzne plastové nádoby, či už z jogurtov, obaly z vajec, alebo vaječné škrupiny. Nezabudnite ich ešte pred vysiatím semienok na dne prepichúť, aby mohla odtekať prebytočná voda.

4. Veľmi dôležité je výber správneho substrátu. Na trhu je veľký výber, výsevné substráty majú jemnú štruktúru a niektoré sú s pridaným perlitom. Ten pôdu prevzdušní. Poznáte jiffy? Sú to rašelinové tablety, ktoré po navlhnutí napučia.

Náš tip - Supresívny substrát je obohatený o hnojivo so základnými i stopovými živinami v nevyhnutnom rozsahu, čo má priaznivý vplyv na bezproblémové zakoreňovanie odrezkov a klíčenie rastlín. Potláča tiež významné hubové ochorenia, kvôli ktorým odumierajú klíčiace rastliny.

5. Pripravte si semienka. Na obale zvyčajne je informácia, do akej hĺbky sa odporúča siať. Substrát jemne potlačte, vložte semienka a vrchnú vrstvu preosejte. Substrát zavlažte buď pomocou rozprašovača alebo použite PET fľašu s malými otvormi. Neprelievajte ho, semienka sú náchylné na premočenie. Na urýchlenie klíčenia môžete nádoby so semienkami zakryť fóliou alebo plastovým vrchnákom. Pomôže to udržať semienka vlhké predtým, ako vyklíčia.

Náš tip – hotové parenisko.

Ak pestujete rôzne rastlinky, nádobky si označte dátumom zasiatia a tiež aký druh ste zasiali. Uľahčí vám to neskôr identifikáciu rastliniek.

6. Dôležité je svetlo a teplota. Rastliny potrebujú dostatok svetla. Misku s výsevom umiestnime buď do vyhrievaného do skleníka alebo na okenný parapet. Optimálna teplota je 15 – 20 °C, pri niektorých rastlinách môže byť aj vyššia. Počas klíčenia teplota nesmie kolísať. Dôležité je aj vetranie, rastliny však pred chladom chráňte. Ak je svetla málo, rastlinky sa vyťahujú, sú krehké, žltnú a lámu sa.

7. Pred vysadením silných priesad do záhrady je potrebné ich otužovať. Musia si zvyknúť na vonkajšie podmienky. Pred plánovanou výsadbou ich umiestnite na mierne zatienené vonkajšie miesto, ktoré je chránené pred vetrom. Po pár dňoch ich môžete postupne vystaviť slnečným lúčom a vetru. Priesady sú pripravené na presadenie do záhrady.

Prajeme vám bohatú úrodu a radosť z pestovania.

Zaradené v: Tipy a radySprávne postupy