Pre verných zákazníkov - ešte LACNEJŠIE. Viac v sekcii VERNOSTNÉ ZĽAVY.

0Item(s)

V košíku nie sú žiadne položky.

Product was successfully added to your shopping cart.
Swipe to the left

Správny výber osiva a substrátu.

24. januára 2023 546 Pozretia

Prvý krok k bohatej úrode je výber správneho osiva zeleniny a kvalitného výsevného substrátu. Stojany v predajniach sú už v januári plné farebných vrecúšok s krásnymi fotkami zeleniny.

Ak chceme, aby sa naša snaha odmenila úspechom vo forme bohatej úrody, tu sú naše tipy:

Semená zeleniny a iných rastlín nakupujte v špecializovaných predajniach so záhradkárskymi potrebami, ponúkajú osivá od overených výrobcov.

Osivá, ktoré sú certifikované, majú záruku kvality. Na každom obale je označenie C1 alebo C2, štandardné osivo je označené S a hybridy H.

Čo vyčítate z vrecúška semienok?

Predná strana obalu - Dominuje obrázok odrody, ktorý informuje o tvare či farbe. Ďalej je na prednej strane výrobca, názov druhu alebo odrody rastliny.

Zadná strana obalu - Údaje na obale na zadnej strane veľa napovedia o danej odrode. Vyčítate z nich napríklad dátum garancie kvality osiva (expiráciu), šaržu, hmotnosť, príp. počet semien, ale i to, kedy bolo zabalené.

Jednoduché a zrozumiteľné obrázky znázorňujú termín sejby i jeho spôsob. Je tu odporúčaný termín vysádzania sadeníc, dĺžka vegetačného obdobia aj predpokladaný termín kvitnutia či zberu.

Ak nadišiel správny čas na výsev, čo všetko je vhodné zabezpečiť? Vhodné sú plastové obaly z jogurtov, pomazánok, papierové obaly od vajíčok, ale ideálne je investovať do rašelinových zakoreňovačov. Priamo do nich zasadíte semienko do výsevného substrátu a keď je rastlinka pripravená na presadenie do záhrady, jednoducho ju zasadíte aj s týmto rašelinovým zakoreňovačom. Rastlinka tým neutrpí šok z presádzania, nepoškodia sa ešte stále citlivé korene.

Tieto zakoreňovače sú biologické, zo 100% prírodného materiálu a časom sa v zemi rozložia.

Na trhu je veľké množstvo produktov, ktoré nám pomôžu pri tejto dôležitej činnosti. Rôzne typy mini sadbovačov, parenísk, miniskleníkov, Jiffy tabliet, alebo aj možno pre niekoho nepodstatných menoviek. Najmä ak vysievate viacero druhov a kultivarov, je priam žiadúce si ich označiť. Nikdy sa vám nestane, že zameníte odrodu papriky alebo chilli papričiek s okrasnými paprikami, ktoré nie sú vhodné na konzumáciu.

Plastové menovky sú viackrát použiteľné, viete si na ne zaznamenať názov, druh, kultivar, dátum výsevu alebo iné pre vás dôležité údaje.

Na záver ešte jedna dobrá rada. Nie je jedno, aký výsevný substrát použijete. V obchodoch je veľa druhov, od lacnejších, ktoré sú zložené z rašeliny a piesku, prípadne substráty, ktoré obsahujú aj hnojivá na štart až po kvalitnejšie a drahšie substráty.

Poznáte supresívny a preparovaný výsevný substrát? Vyskúšajte ich, určite neoľutujete!


Zaradené v: Tipy a radySprávne postupy