Pre verných zákazníkov - ešte LACNEJŠIE. Viac v sekcii VERNOSTNÉ ZĽAVY.

0Item(s)

V košíku nie sú žiadne položky.

Product was successfully added to your shopping cart.
Swipe to the left

marca 2022

Jarný reštart trávnika

16. marca 2022 1273 Pozretia

Každý z nás túži po krásnom reprezentatívnom trávniku, ale bez úsilia to nebude. Aby sme sa v lete mohli tešiť z hustého, zamatovo sfarbeného trávnika, stojí za to vykonať dôležité práce na začiatku sezóny.

Hneď ako sa sneh a ľad na trávniku roztopí a trávnik vyschne (Pozor - po vlhkom trávniku sa neprechádzajte, môžu zostať stopy a priehlbiny, ani keď je na tráve ľad – mohli by sa steblá polámať), mali by ste začať s generálnou očistou trávnej plochy.

Použite prevzdušňovacie oceľové hrable, odporúčame aby mali čo najhustejšie hroty. Takto odstránite odumreté steblá trávy, minuloročné popadané lístie, mach a rôzne nečistoty. Ak sa niekde objavil mach, môže to byť prvý príznak, že pôda je kyslá. Trávy potrebujú neutrálne pH pôdy, preto odporúčame hnojivo proti machu v trávniku.

Dôležité je trávnik aj prevzdušniť, tým sa ku koreňom dostane vlhkosť a vzduch. Na trhu sú v ponuke špeciálne nástroje (vertikutátory, prevdzušňovače), ale aj praktické sandále s hrotmi.

Vpichy do zeme môžete urobiť aj obyčajnými vidlami, treba to však spraviť dôkladne po celej ploche trávnika. Vzniknuté otvory je potrebné zasypať pieskom zmiešaným s neutrálnou rašelinou.

Ak vznikli holé miesta v trávniku, je potrebné ich dosiať trávou. Použiť môžete trávne osivo určené na dosev

Tieto lysé miesta dôkladne očistite od všetkých nečistôt, prekyprite a zmiešajte trávne osivo so substrátom a zasejte. Po výseve je potrebné miesta zavalcovať, pri malých plochách opatrne zatlačiť napr. drevenou doskou. Nezabudnite vysiate miesta udržiavať rovnomerne vlhké.

Dôležité je trávnik pohnojiť. Na jar používame komplexné viaczložkové hnojivá s obsahom dusíka, fosforu, draslíka a ďalšími stopovými prvkami. (napr. granulované Travstar, kryštalické Kristalon alebo tekuté Kapka na trávnik.

Tieto prísady umožnia, aby sa trávnik, ktorý cez zimu zoslabol, rýchlejšie dostal späť do formy.

Prvý hnojenie je najlepšie vykonať predtým, ako trávnik vstúpi do štádia rastu, inak je riziko, že krehké mladé steblá trávy „vyhoria“ od granulovaného hnojiva, ktoré bude prudko reagovať na slnko.

Hnojivo nerozhadzujte ručne, hrozí totiž, že na trávniku vzniknú fľaky – nakoľko sa ručne hnojivo nedá rovnomerne rozhodiť a je riziko, že trávnik ostane fľakatý.

Odporúčame použiť špeciálne mechanické rozmetadlo. Pomocou tohto zariadenia urobíte všetko oveľa rýchlejšie a lepšie.

Ak ste nestihli prihnojiť včas a tráva začne rásť, potom dôkladne rozpustite granulované hnojivo vo vode alebo použite tekuté hnojivo a trávnik ním polejte.

Nezabudnite, že trávnik potrebuje prihnojiť viackrát za sezónu.

Prvé kosenie trávnika sa vykonáva, keď tráva podrastie o 8-10 cm. Výška trávy po prvom kosení by mala byť aspoň 5-6 cm. Po opakovanom kosení po niekoľkých týždňoch môžete výšku znížiť na 3-4 cm, v závislosti od účelu trávnika.

Trávnik koste len na suchej tráve. Vo vlhkých oblastiach môžu kolesá kosačky na tráve skĺznuť, zanechávať stopy a kosačka sa môže upchať mokrou trávou.

Pokosená tráva sa musí z trávnika odstrániť, ideálne rovno do kompostéra.