Pre verných zákazníkov - ešte LACNEJŠIE. Viac v sekcii VERNOSTNÉ ZĽAVY.

0Item(s)

V košíku nie sú žiadne položky.

Product was successfully added to your shopping cart.
Swipe to the left

Ako správne rezať hortenzie?

16. februára 2023 19724 Pozretia

Ako správne rezať hortenzie?

Hortenzie patria čím ďalej k obľúbenejším okrasným kríkom. Vynikajú nielen vo vidieckych záhradách, ale miesto si našli aj v tých moderných. Ak by sa tieto kríky nemuseli strihať, určite by ich popularita vzrástla. Rezanie týchto nádherných kvetín sa zdá byť zložitá, ale nie je to tak.

Aby sme pochopili správny rez rastlín, musíme vedieť, akú odrodu pestujeme.

Naše záhrady zdobia niekoľko druhov hortenzií, avšak 3 z nich patria k najčastejším.

Ide o hortenziu kalinolistú, hortenziu stromčekovitú a hortenziu metlinatú. Každá z týchto hortenzií si vyžaduje inú starostlivosť. Správnym rezom docielime to, že sa rastliny odvďačia krásnymi kvetmi a budú ozdobou našej záhrady.

Najjednoduchší je rez hortenzie stromčekovitej. Tento ker je silne mrazuvzdorný a kvitne na jednoročnom dreve. Z tohto dôvodu je jej rez jednoduchý – strihá sa v predjarnom období jednoduchým rezom 15 – 40 cm nad zemou. Ak má rastlina tenké stonky, tie sa môžu odstrihnúť tesne nad zemou. Tento rez podporí bohaté kvitnutie.

Hortenzia metlinatá je tiež mrazuvzdorná a kvitne tiež na jednoročných výhonkoch. Ponúka tri spôsoby starostlivosti. Prvý a najjednoduchší je nerezať ju vôbec. Toto však bude mať za následok, že rastlina bude veľmi hustá a jej kvety budú malé.

Druhý spôsob je odrezať všetky výhonky v približne v rovnakej výške 20 - 30 cm, tým pádom budú ker a kvety v približne rovnakej úrovni.

Tretia možnosť je kombinovaný rez. Je najzložitejší, ale výsledok stojí za tú námahu. Odstrihnú sa všetky tenké vetvy a tiež nové výhonky, ktoré rastú tesne nad zemou. Necháme len silné konáre a tie, ktoré rastú správnym smerom. Snažíme sa spraviť rez v rôznych výškach, tým dosiahneme kompaktný tvar keru a kvety budú po celom obvode.

Hortenzia kalinolistá rastie úplne inak ako predošlé odrody. Kvety sa im tvoria už rok predtým v lete. Zakladanie kvetov sa deje v nových vrcholových výhonkoch a vo výhonkoch pod starými kvetmi. Z hľadiska kvitnutia sú to najdôležitejšie púčiky, preto ich nikdy nestriháme na jeseň ani skoro na jar, pretože by sme si kvetné púčiky zničili. Vždy odstránime len suché časti a pokiaľ chceme rastlinu zmladiť, môžeme nad zemou zostrihať niektoré konáriky. Tie sú pre rastlinu neperspektívne a zbytočne odoberajú rastline živiny.

Na záver ešte pár rád k ich pestovaniu.

Hortenzia vyžaduje kyslú pôdu. Najvhodnejšia je mierne kyslá s pH 5-6,5.

Vedeli ste, že aj podľa farby kvetov môžete zistiť, že či má rastlina dostatočne kyslú pôdu? Do určitej miery platí, že čím máme kyslejšiu reakciu tým modrejšie kvety. Naopak pri neutrálnej, či zásaditej reakcii sa kvety vyfarbia do ružova.

Už pri výsadbe rastliny obohatíme výsadbovú jamu substrátom určeným špeciálne pre hortenzie, ktorú hlboko premiešame s pôvodnou zeminou.

Na podporu rastu a kvetenstva sa odporúča použiť aj hnojivo, buď kryštalické alebo tekuté.

Ak chcete zachovať krásne zafarbenie hortenzií do modra, použite kryštalické hnojivo na modré hortenzie.

Má rada dostatok vlahy, pozor však na polievanie tvrdou vodou z vodovodu. Tvrdá voda a a tiež pestovanie v zásaditých pôdach zapríčiní chlorózu listov, čo sa prejavuje žltnutím alebo blednutím listov.

Vyžadujú slnko a polotieň a stanovište, ktoré je chránené pred silným vetrom a prievanom.



Zaradené v: Tipy a rady