Pre verných zákazníkov - ešte LACNEJŠIE. Viac v sekcii VERNOSTNÉ ZĽAVY.

0Item(s)

V košíku nie sú žiadne položky.

Product was successfully added to your shopping cart.
Swipe to the left

mája 2020

Malé mušky v kvetináči – ako sa ich zbaviť?

21. mája 2020 66536 Pozretia

Malé čierne mušky, zvané smútivky, môžu vaše rastliny oslabiť viac, než by ste si mohli predstaviť. Neškodia totiž ony samy, ale hlavne ich larvy.

Ako nad nimi vyhrať zdanlivo márny boj?

Smútivku si nosíme domov

Vajíčka smútivky sa zväčša nachádzajú v substráte, ktorý si prinesieme domov z obchodu. Po vysadení rastliny zalejeme a do pár dní sa objavia lietajúce mušky. Ich larvy sú veľmi žravé, oslabujú koreňový systém a najmä tenké vláskové korienky im padnú rýchlo za obeť. Rastliny (predovšetkým mladé sadeničky) môžu dokonca uhynúť.

Dospelé smútivky môžeme chytať na špeciálne optické lapače. Veľmi účinné sú napr. BIO PLANTELLA ŽLTÉ LEPOVÉ DOSKY. Sú to lepové dosky s výraznou žltou farbou, na ktoré sa smútivky nachytajú a prilepí. Tým sa preruší rozmnožovacie cyklus, rovnako ako u väčšiny iného hmyzu.

Dospelé mušky sú neškodné, ale sú schopné za jeden týždeň naklásť až 300 vajíčok, z ktorých sa vyvinú malé larvy. Práve tieto sú larvy poškodzujú rastlinky, ktoré strácajú na vitalite.

Existuje množstvo overených aj menej overených spôsobov. Použitie piesku, zápaliek, vysušená pôda, ale v poslednej dobe čoraz viac obľúbené hnojivo, ktoré okrem toho, že rastline dodá živiny, dokáže obmedziť aj výskyt smútiviek a tak sa po jeho aplikácii dokážete efektívne tohto nepríjemného škodca zbaviť.

Unikátne aromatické látky obmedzujú výskyt mušiek smútiviek – stačia 2 aplikácie, pôsobí proti tvorbe nevzhľadných plesní na povrchu substrátu a prevonia interiér pomarančovou vôňou.

Zmena názvu prípravkov

13. mája 2020 1861 Pozretia

Značka Bayer Garden sa zmenila na Protect Garden. Všetky pôvodné prípravky pod starými názvami majú nové mená a sú dostupné.