Pre verných zákazníkov - ešte LACNEJŠIE. Viac v sekcii VERNOSTNÉ ZĽAVY.

0Item(s)

V košíku nie sú žiadne položky.

Product was successfully added to your shopping cart.
Swipe to the left

Práce v záhrade vo februári

Práce v záhrade vo februári
13. marca 2019 2359 Pozretia

Hoci sa február považuje ešte za zimný mesiac a slnka je ešte primálo, príroda za už pomaličky začína prebúdzať.

S týmto faktom je potrebné počítať aj pri prácach v záhrade, pretože hoci ešte vonku vládne mráz, prípravy na novú sezónu začínajú. Rozdielne pravidlá panujú pri príprave zeleninovej, ovocnej a okrasnej záhrade, ale pri každej je potrebné držať sa dopredu zavedeného plánu, ktorý vám pomôže, aby vaša záhrada rozkvitla na jar do krásy.

Pre toto obdobie sú charakteristické značné výkyvy teplôt ( vyskytujú sa silné mrazy, ale i teploty nad 10 °C ). Od nich závisí, aké práce budeme realizovať v našej záhrade.

Ak nám počasie dovolí, pripravíme si aj záhony na zeleninu, do ktorých zapracujeme vyzretý záhradný kompost, čo nám zaručí bohatú úrodu.

Skoré jarné obdobie je typické pre schádzanie prvých semenáčov burín. Teraz je ideálny čas na ich manuálnu likvidáciu, zo záhonov ich ľahko odstránime vytrhaním alebo vypichovaním. Zamedzíme tým ich nadmernému rozmnožovaniu počas vegetačného obdobia, čo neskôr oceníme.

Ak sme si na jeseň nepripravili výsadbové jamy pre sadenie nových stromov a kríkov, tak je teraz najvyšší čas. Necháme ich niekoľko dní odležať a koncom mesiaca môžeme začať s novými výsadbami.

Je najvyšší čas na odobratie vrúbľov. Odoberáme zdravé jednoročné letorasty (ideálne z južnej, vonkajšej časti koruny) a uskladňujeme ich tak, že ich zapichneme do vlhkého piesku. Takto pripravené vrúble odložíme na chladné (2 – 6 °C) a tmavé miesto, kde sa uchovajú v spánkovej fáze.


Ak chceme mať skôr vlastnú vypestovanú zeleninu, pripravíme si fóliovník. Za priaznivého počasia natiahneme fóliu, aby sme zabezpečili zohriatie pôdy, a tým aj skorú sejbu a výsadbu zeleniny.

Môžeme začať s naklíčovaním veľmi skorých zemiakov. Zemiaky, ktoré sú uložené v jednej vrstve v plytkých debničkách, umiestnime v miestnosti s teplotou 10 – 15 °C s možnosťou vetrania. Dostatok svetla nám zabezpečí krátke a silné klíčky. Stále kontrolujeme uskladnenú úrodu v pivniciach a poškodené plody odstránime.


Vykúkajú prvé snežienky, sú signálom, že sa blíži jar.

Zaradené v: Tipy a rady