Pre verných zákazníkov - ešte LACNEJŠIE. Viac v sekcii VERNOSTNÉ ZĽAVY.

0Item(s)

V košíku nie sú žiadne položky.

Product was successfully added to your shopping cart.
Swipe to the left

Jeseň v záhrade

21. októbra 2020 2174 Pozretia

Jeseň je jedno z najkrajších ročných období, kedy sa príroda ešte stále nechce uložiť na zimný spánok.

Pri posledných jesenných lúčoch slnka je ešte dostatok času na práce v záhrade. Aby sme sa na jar mohli tešiť z bohatej úrody zeleniny a ovocia alebo zdravo vyzerajúceho trávnika, je potrebné venovať dostatok času príprave už teraz na jeseň.

Hnojenie pôdy aj na jeseň je dôležité.

Väčšinou sa v dostupných zdrojoch dozvedáme o starostlivosti o pôdu predovšetkým na jar. Zdalo by sa teda, že na jeseň jej nemusíme nič dopriať, opak je však pravdou. Pôda je po zbere úrody vyčerpaná. Ak chceme, aby nám opäť priniesla bohatú úrodu, musíme ju pripraviť na jar už teraz. Pri jesennom ryľovaní pôdy zapracujeme do pôdy hnojivo, napr. kravský hnoj alebo Cererit.

V chladnejších dňoch teda v októbri alebo v novembri sa vykonáva zásobné hnojenie pôdy a vápnenie, a to pomaly rozpustnými prípravkami ako napr. NPK, síran draselný alebo dusíkaté vápno. Vytvárajú zásobu živín v pôde na viac rokov.

Upozornenie: Nikdy nevápnite a zároveň nehnojte organickými hnojivom. Pôda tým stráca potrebný dusík.

Jesenná starostlivosť o trávnik.

Na konci septembra a v priebehu októbra nezabúdajte aj na starostlivosť o okrasný trávnik. Počas týchto mesiacov už teploty klesajú nielen počas dňa, ale aj v noci a sú aj častejšie zrážky. Toto sú ideálne podmienky, ktoré sú nevyhnutné k dobrej kondícií trávnika.

Skôr ako prídu prízemné mrazy je dôležitá vertikutácia (zaužívaný názov je aj vertikulácia, ktorý je nesprávny).

Hlavnou úlohou vertikutácie je odstránenie plsti (suchej trávy, odumretých častí alebo machu). Táto časom nahromadená vrstva do veľkej miery obmedzuje príjem živín a vody, znižuje odolnosť voči chorobám, trávnik má nedostatok vzduchu a spomaľuje sa odnožovanie koreňov.

Na vertikutáciu sa používa špeciálny stroj – vertikutátor, na menšie plochy postačí aj ručný, na väčšie plochy sa odporúča elektrický alebo benzínový.

Ako alternatívu môžete použiť aj výborný prípravok Floria

Náš tip:

Po jesennej vertikutácii pohnojte trávnik hnojivom, ktoré má viac draslíka. Neodporúča sa hnojivo s vyšším obsahom dusíka, naopak draslík podporí rýchlejšie vyzrievanie pletív v rastline a zníži obsah vody v jej tkanivách. Odporúčame použiť hnojivo Travcerit jesenný.

Zaradené v: Tipy a radySprávne postupy