Pre verných zákazníkov - ešte LACNEJŠIE. Viac v sekcii VERNOSTNÉ ZĽAVY.

0Item(s)

V košíku nie sú žiadne položky.

Product was successfully added to your shopping cart.
Swipe to the left

Január v záhrade

Január v záhrade
8. marca 2019 3858 Pozretia

Stará pranostika „Keď január nie je pod snehom, beda poliam, lúkam a vrchom“ v tomto zimnom mesiaci stále platí. Dostatočná snehová prikrývka zaručí, že ak sa sneh roztopí, pôda bude mať dostatok vlahy.

Ťažký sneh však môže vždyzelené kríky a stromy poškodiť, preto ho nezabudnime pravidelne odstraňovať striasaním.

Prvý mesiac v roku je najmä mesiacom kontrol a príprav na blížiacu sa sezónu.

Pravidelne kontrolujeme ovocie uskladnené v pivniciach alebo v iných miestnostiach. Kaziace sa alebo hnilé plody ihneď odstraňujeme a v prípade priaznivého počasia sklad vetráme.

Kontrolujeme mladé stromčeky. Niekedy môžu rásť veľmi rýchlo, preto im skontrolujeme aspoň raz do roka úväzy, či sa nezarezávajú do kmeňa. Kmene broskýň, čerešní, niektorých slivkovín, ale aj mladších jabloní, hrušiek sa odporúča natrieť náterom z vápenného mlieka. Bieliť sa odporúčajú aj staré dreviny po zoškrabaní starej kôry, pod ktorou by mohli byť prezimujúci škodcovia. Najlepším spôsobom, ako sa jej zbaviť, je zoškriabať ju špeciálnou škrabkou na to určenou a hneď potom kôru spáliť. Vápno pôsobí aj dezinfekčne a chráni stromy proti teplotným výkyvom počas dňa a noci. Príprava náteru je jednoduchá : zmiešame 2 kg haseného vápna s 10 l vody, použiť môžete aj vápenatú bielu farbu.

Január je ideálny aj na kontrolu záhradného domčeka, kde máme uložené záhradné náradie. Očistíme ich od prípadných nečistôt, nabrúsime alebo dokúpime chýbajúce náradia. Nezabúdajte aj na kontrolu kosačky, aby hneď ako ju budeme potrebovať, fungovala bezchybne.

Premyslíme a naplánujeme si, čo vysadíme a vysejeme v novom roku. Kontrolujeme zásoby semien, priemyselných hnojív a chemických prípravkov.

Prvé hnojenie trávnika sa odporúča močovinou už ak sa sneh začína roztápať v dávke 10 kg / 10 árov. Takto zabezpečíme bohatú zásobu dusíka. Použiť môžeme aj špeciálne hnojivo na trávnik Travcerit.

Vyhýbame sa však chôdzou po zamrznutom trávniku, mohli by sme ho poškodiť alebo zanechať nepekné stopy.

Nezabúdame ani na vtáctvo v záhrade. Počas chladných dní ich prikrmujeme vhodným krmivom, napr. s olejnatými semenami alebo lojom, čo im dodá dostatok energie na prečkanie zimy. Neskôr sa stanú neoceniteľnými pomocníkmi, keď nás zbavia množstva škodlivého hmyzu.

Vedeli ste, že párik sýkoriek belasých, ktoré hniezdia 2-krát za sezónu, dokáže pri kŕmení mláďatzlikvidovať až 30 000 húseníc. Každú hodinu priletí na hniezdo jeden alebo druhý rodič 30 až 40-krát a vždy prinesie 2 či 3 húsenice. Takto kŕmia mladé až 8 hodín denne. Kŕmenie mláďat pri jednom hniezdení trvá priemerne 17 dní a ďalšie dni ich rodičia ešte dokrmujú.

Samozrejme, párik rodičov i s mláďatami skonzumuje po zvyšok roka pre vlastné nasýtenie ešte ďalšie tisícky kusov hmyzu.

Určite sa oplatí venovať im starostlivosť počas nepriaznivých chladných dní.

Zaradené v: Tipy a rady