Pre verných zákazníkov - ešte LACNEJŠIE. Viac v sekcii VERNOSTNÉ ZĽAVY.

0Item(s)

V košíku nie sú žiadne položky.

Product was successfully added to your shopping cart.
Swipe to the left

6 tipov ako sa starať o izbové rastliny počas zimy.

6 tipov ako sa starať o izbové rastliny počas zimy.
25. januára 2022 1901 Pozretia

Chladné obdobie a oddych od prác v záhrade – to je čas, keď našu pozornosť venujeme izbovým rastlinám. Prečítajte si, ako sa o ne v tomto období postarať, máme pár cenných rád.

1. Polievať menej – izbové rastliny majú počas zimy menej svetla a tým pádom odpočívajú. Dostávajú sa do obdobia pokoja a skoro vôbec nerastú. Je potrebné ubrať dávku zálievky a tiež jej intenzitu. Ak ste boli zvyknutí polievať raz za týždeň, tak počas zimy polievajte raz za 10 - 14 dní.

Pre istou odporúčame použiť test vlhkosti – jednoducho vložiť prst do substrátu a keď je do polovice kvetináča vlhký, so zálievkou počkajte. Dávajte si pozor, aby ste počas zimy nezalievali rastliny príliš studenou vodou. Používajte odstátu vodu.

2. Znížte hnojenie alebo ho úplne obmedzte. Keďže rastliny hibernujú, ich nároky sú minimálne. Hnojením by ste mohli poškodiť (spáliť) korene rastliny.

Samozrejme to nemusí platiť pre všetky izbové rastliny. Ak vaše rastliny kvitnú alebo sú v dobrej kondícií, hnojiť môžete, ale použite polovičnú dávku.

3. Rastliny počas zimy nepresádzajte ani nerozmnožujte. Nemajú takú silu a zásahy do nich by im neprospeli. Ak ste si kúpili alebo dostali rastlinku a jej stav vyžaduje presadenie, samozrejme tak spraviť môžete.

4. Dôležité je správne umiestnenie. Počas zimy je menej svetelných lúčov, tak ideálne je ich dať blízko okien. Ak ich položíte na parapetu okna, dajte pozor, aby sa listy nedotýkali okien. Okno je studené a mohli by dostať šok, dokonca by im mohol chlad spáliť listy. Ak máte pod parapetnou doskou radiátor a kúrite, dbajte na to, aby sa ho listy nedotýkali.

Pri vetraní rastliny preložte dostatočne ďaleko od okna, chlad by ich mohol nenávratne poškodiť.

5. Kontrola vlhkosti – počas zimy viac kúrime a tým pádom klesá vlhkosť vzduchu, čo rastlinám neprospieva. Väčšina rastlín, ktoré s obľubou pestujeme, vyžadujú väčšiu vlhkosť, tak nezabudnite rastliny rosiť, napr. rozprašovačom. Vhodné je aj umiestniť k rastlinám misku s vodou a ona sa prirodzene bude odparovať.

6. Škodcovia – Pravidelne kontrolujeme listy, či sa na nich nenachádzajú škodcovia. Tip – listy rastlín utrite od prachu vlhčenými obrúskami. Rastlinám s čistými listami sa bude ľahšie dýchať a po použití obľúbeného balzamu budú krásne lesklé a svieže.

V tomto suchom prostredí sa darí roztočcom, voľným okom sú takmer neviditeľné. Napadnutie týmto škodcom sa prejavuje nenápadne a môžete si myslieť, že rastlinám chýba výživa. Listy začínajú blednúť a žltnúť, pretože z nich títo škodcovia postupne vysávajú šťavu. Medzi viditeľné príznaky patria drobné belavé alebo žltkasté škvrny na listoch, dokonca v niektorých prípadoch môžete zbadať pavučinky a v nich drobné pohybujúce sa bodky. Použite prípravok Nissorun 10 WP

Naopak, v prípade, že ste rastlinu preliali a substrát je dlhodobo vlhký, v kvetináči môžete mať smútivky. Na ich signalizáciu slúžia žlté lepové dosky v tvare motýlika. Ako s nimi bojovať si môžete prečítať tu.

Tieto rady sú univerzálne a riaďte sa vašimi podmienkami. Prajeme vám krásne zdravé rastliny, ktoré budú lahodiť oku aj duši.

Zaradené v: Tipy a rady