POPIS VÝROBKU: OENOFERM FREDDO sú chladnomilné aktívne suché vínne kvasinky na rozkvášanie studených muštov už od 80C,ako aj na regulované kvasenie pri teplotách od 130C do 170C za účelom zachovania arómy. Tieto kvasinky Saccharomyces cerevisiae kmeň LW 317-30 prekvášajú na vysoký stupeň alkoholu napriek nízkej teplote. Použitie je povolené súčasne platnými predpismi.Kvalita je certifikovaná podľa ISO 9001
CIEĽ POUŽITIA: Prekvášanie muštov pri nízkych teplotách za účelom zachovania arómy ako aj rozkvášanie chladných muštov.
PRODUKT A ÚČINOK: Na základe dopytu mnohých podnikov po chladnomilných kvasinkách alebo štartovacej kultúre vhodnej na rozkvášanie podchladených muštov, bol prostredníctvom nepretržitej selekcie v chladných médiách izolovaný kmeň OENOFERM FREDDO. Týmito kvasinkami je možné dosiahnuť rýchle rozkvasenie aj pri veľmi chladných muštoch. Tento na nízketeploty tolerantný kmeň sa hodí predovšetkým na zachovanie arómy pri prekvášaní za studena. Tým sa spomalí kvasenie a tak isto aj tvorba CO2. To má za následok, že počas kvasenia sa odparí menej arómy. Samozrejme je možnépoužiť OENOFERM FREDDO aj pri vyšších teplotách kvasenia.
DÁVKOVANIE: Pri teplote muštu medzi 130C – 170C je dávka 15 g/100 l. Pri teplote pod 130C sa musí dávka zvýšiť na 20-25 g/100 l.
POUŽITIE: Aby nedošlo po rehydratácii v prípade zakvášania podchladeného muštu k tepelnému šoku kvasiniek, rozmieša sa OENOFERM FREDDO v 5- až 10-násobnom množstve zmesi muštu a vody v pomere 1:1 o teplote okolo 150C. Čas napučiavania kvasiniek sa tak predĺži až na jednu hodinu.
Kvasinky | Spiriferm Arom | Spiriferm Clasic | Spiriferm | Oenoferm® Freddo |
Typ | Cerevisiae | Cerevisiae | Cerevisiae | Bayanus |
Priebeh kvasenia | rýchle a bezpečné | mierne ale nepretržité | rýchle za normálnych podmienok | pomalý štart, potom rýchle a bezpečne |
Tvorba aromatických látok | vysoká | stredná | vysoká | nízka |
Špecifikácie | tvorba buketných látok | | | slabá penivosť, zachovanie kyselín |
Potreba živín | stredná až vysoká | stredná | stredná | nízka |
Odporúčaná teplota kvasenia | 18-25 °C | 18-25 °C | 16-22 °C | 14-20 °C |
Tolerancia na alkohol | do 15 % | do 12 % | do 14 % | do 15 % |
Odporúčané pre | žlté ovocie, hrozno, výlisky | jadrové ovocie, čerešne | pre všetko ovocie | bobuľové ovocie,divé ovocie |