Pôsobenie hnojiva na vinič:
Hnojivo Humix® Bór na vinič svojím zložením aktívne podporuje výživu viničahroznorodého a eliminuje deficit bóru, ale aj ďalších mikroelementov v rastline, zlepšujeprijímaciu kapacitu koreňov rastlín pre minerálne živiny, zvyšuje využiteľnosťaplikovaných živín z postreku hnojiva na listy rastlín, stimuluje regeneráciu poškodenýchrastlinných pletív, priaznivo pôsobí proti plesniam a hubovým chorobám. Priaznivo pôsobína nasadzovanie generatívnych orgánov. Pozitívne vplýva aj na kvalitatívne parametre(obsah cukru a kyselín v hroznách).
Výhody použitia hnojiva na vinič:
Kombinovaný účinok – vhodný na listovú a pôdnu aplikáciu.
Hnojivo obsahuje bioaktívne látky so zastúpením nielen makroživín , ale ajmikroelementov v pohotovej a dobre prijateľnej forme pre rastliny.
Dobrá miešateľnosť s prípravkami na ochranu rastlín a výživu rastlín.
Vysoká efektívnosť použitia a rýchla účinnosť.
Termíny aplikácie:
Po vytvorení dostatočnej listovej plochy.
Pred kvitnutím.
Po odkvitnutí.
V období intenzívneho rastu bobúľ. Odporúčaný počet aplikácií je 2–3x počasvegetácie. Vysoká efektívnosť použitia a rýchla účinnosť.
Veľkou výhodou prípravku je nulová ochranná lehota, možnosť zberu plodov ihneďpo aplikácii.
Odporúčaná aplikácia:
Pred použitím hnojivo dôkladne pretrepať. Odporúča sa používať 50 ml Humix®-u Bór na10 l vody (1 uzáver = 10 ml), 5 l hnojiva Humix® Bór na hektár v dávke vody min. 300 l.ha-1.Pri rozkvitnutých kvetoch neaplikujeme postrekom na list, nakoľko hnojivo zanechávavplyvom humátu draselného hnedé škvrny. V tomto prípade Humix® aplikujeme ako zálievku.
Pôsobenie jednotlivých mikroelementov na vinič:
Bór priaznivo vplýva na intenzitu fotosyntézy, obsah cukru v hrozne a na zníženie opadávania súkvetia.Podporuje rast korienkov, výhonov a diferenciáciu súkvetia v púčikoch.
Mangán zvyšuje intenzitu fotosyntézy, podporuje zníženie obsahu kyselín v hrozne, nepriamo urýchľujedozrievanie bobúľ a letorastov.
Železo sa zúčastňuje na fotosyntéze a je aj katalyzátorom tvorby chlorofylu. Pri jeho nedostatku vinič trpíchlorózou.
Zinok zvyšuje intenzitu fotosyntézy, obsah chlorofylu a aktivitu enzýmov.